...
naziv kompanije
×

Zaštitite se od uboda komaraca uz dezinsekciju koju obavlja naš stručni tim

Zaštitite se od uboda komaraca uz Dezinsekciju koju obavlja naš stručni tim

Pored malarije, komarci prenose i žutu groznicu, denga groznicu, virus zapadnog Nila, virus ZYKA, filarijaza, različite arbovirusne groznice i encefalitisi i još nekoliko opakih zaraznih bolesti.

Komarci mogu težiti od 2,5 pa sve do 10 miligrama, a brzina zavisi od vrste i aktivni let im je od 1.5 do 2.5 km/h.

Njihova osobina da sišu krv na nekoliko domaćina uzastopno i napadaju ne samo ljude nego i  druge sisavce, žabe i ptice pogoduje prijenosu mikroorganizama koji žive u krvi i krvnim ćelijama s jednog domaćina na drugog,

Mužjaci komaraca se primarno hrane biljnim nektarom za dobivanje energije potrebne za let, dok se ženke hrane krvlju, no ne zbog hrane, već kao izvor bjelančevina nužnih za razvoj jaja kada ženke prilikom hranjenja usišu samo oko 0,01 ml krvi.

Samo ženski komarci piju krv, i ne koriste je za ishranu, već kao izvor bjelančevina za izgradnju i razvoj jaja. Nakon što je ženka dobila svoj ‘obrok krvi’, ona će se povući i odmarati nekoliko dana dok njezino tijelo razvija jaja i probavlja proteine i željezo u krvi, stvarajući aminokiseline koje koriste kao osnovu za stvaranje proteina u jajima.

U razvojnom ciklusu komarca postoje četiri razvojna stadija: jaje, ličinka, kukuljica i odrasli komarac i prilikom razvoja potrebna im je voda…

Komarci mogu imati legla i u najmanjim zahvatima i posudama u kojima se zadržala kišnica, posudama za cvijeće, kantama za zalijevanje, starim, odbačenim gumama. Odlagališta otpada, pogotovo ona divlja također su legla komaraca. Napukle i neispravne instalacije stambenih zgrada također mogu biti razlog pojave komaraca i u najhladnijim zimskim mjesecima.  Zapravo se može reći da gdje god postoji voda, postoji mogućnost za razvoj komaraca.

Ženski komarci se smatraju najsmrtonosnijim bićem na svijetu. Svake godine, one svojim ubodima prenose malariju koja ubija 2.000.000 do 3.000.000 ljudi, te inficira još 200 miliona ili više. Pored malarije, komarci prenose i žutu groznicu, denga groznicu, virus zapadnog Nila, virus ZYKA, filarijaza, različite arbovirusne groznice i encefalitisi i još nekoliko opakih zaraznih bolesti.

Kako bi se riješili ovih opasnih insekata pozovite broj telefona 035/215-444 ili nas kontaktirajte putem e-maila info@multilab.ba kako bi stručni tim naše kompanije izašao na teren i uspješno otklonio vaš problem.

PODIJELI

SVE NOVOSTI
Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.