...
naziv kompanije
×

Voda – izvor života

Voda, zagađena uzročnicima bolesti, predstavlja vektor-put prenošenja i širenja zaraze.

Voda u životu čovjeka igra veoma važnu ulogu, prije svega kao neophodna životna namirnica. Voda za piće, pored svojih normalnih neorganskih sastojaka (čija je maksimalna količina ograničena higijenskim normama) i rastvorenih gasova, smije da sadrži izvjesnu malu i tačno ograničenu količinu stranih materija, uglavnom redukujućih.

Osim toga, voda za piće može sadržavati i izvjesnu količinu mikroorganizama. Neki od ovih, na primer saprofiti, su bezopasni po zdravlje. Pored saprofita, u vodi se mogu nalaziti i bakterije, koje su dokaz zagađenja vode fekalnim materijama i koje mogu biti uzročnici zaraznih oboljenja.

Značaj vode u prenošenju i širenju crijevnih i nekih drugih zaraznih bolesti ispoljava se u dva vida: kvalitativnom i kvantitativnom. U prvom slučaju, voda, zagađena uzročnicima bolesti, predstavlja vektor-put prenošenja i širenja zaraze. U drugom slučaju, nedovoljne količine vode otežavaju ili čak i onemogućavaju održavanje opšte i lične higijene, što stvara povoljne uslove za pojavu i širenje bolesti.

Da bi voda predstavljala put prenošenja i širenja zaraznih bolesti, potrebno je:

  • da bude zagađena uzročnicima ovih bolesti, tj. da patogeni mikroorganizmi dospiju u vodu,
  • da uzročnici ovih bolesti, koji su dospjeli u vodu, ostanu u njoj izvjesno vrijeme u životu i da sačuvaju svoju virulenciju — sposobnost da izazovu oboljenje kada ponovo dospiju organizam čovjeka,
  • da virulentni mikroorganizmi i paraziti iz zagađene vode prodru u ljudski organizam.

Higijenski ispravna voda za piće, pored ostalih zahtjeva higijene, znači, mora biti oslobođena od uzročnika zaraznih bolesti.

Dezinfekcija vode sprovodi se kao preventivna mjera u cilju sprečavanja zaraznih bolesti. Jedan od najčešćih načina dezinfekcije vode jeste hlorisanje. Hlorisanje vode je proces dodavanje hlora (Cl2) ili hipohlorita u vodu. Ovim procesom se vrši dezinfekcija vode hlorom, odnosno ubijaju se bakterije i drugi mikroorganizmi.

Ispravnost fizičko-hemijskih ili mikrobioloških parametara provjerite u MULTI LAB d.o.o., a ukoliko vaša voda posljedično zahtjeva i dezinfekciju, naš stručni tim vam stoji na raspolaganju u rješavanju vašeg problema.

PODIJELI

SVE NOVOSTI
Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.