...
naziv kompanije
×

Unakrsna kontaminacija – od Salmonele do E.Cole

Unakrsna kontaminacija – od Salmonele do E.Cole

Mnogi ljudi pretpostavljaju da bolest uzrokovana hranom najčešće nastaje jedenjem u restoranima, ali postoji mnogo načina na koje može doći do unakrsne kontaminacije,

Istraživanja pokazuju da svake godine oko 600 miliona ljudi širom svijeta doživi bolest koja se prenosi hranom. Iako postoje mnogi uzroci, glavni i preventivni način je unakrsna kontaminacija.

Bakterijska unakrsna kontaminacija definiše se kao prijenos bakterija ili drugih mikroorganizama iz jedne tvari u drugu, dok ostale vrste unakrsne kontaminacije uključuju prijenos alergena hrane, hemikalija ili toksina.

Mnogi ljudi pretpostavljaju da bolest uzrokovana hranom najčešće nastaje jedenjem u restoranima, ali postoji mnogo načina na koje može doći do unakrsne kontaminacije, uključujući:

  • primarna proizvodnja hrane – od biljaka i životinja na farmama
  • tokom žetve ili klanja
  • sekundarna proizvodnja hrane – uključujući preradu i proizvodnju hrane
  • prijevoz hrane
  • skladištenje hrane
  • distribucija hrane – trgovina namirnicama, poljoprivredna tržišta i još mnogo toga
  • pripremu i posluživanje hrane – kod kuće, u restoranima i na drugim uslugama posluživanja hrane.

Postoje tri glavne vrste unakrsne kontaminacije: hrana-hrana, oprema-hrana i ljudi-hrana.

Hrana – hrana

Sirova, podhlađena ili nepravilno oprana hrana može sadržavati velike količine bakterija, kao što su salmonela, Clostridium perfringens, Campylobacter, Staphylococcus aureus, E. coli i Listeria monocytogenes – a sve to može naštetiti vašem zdravlju ako se konzumira. Na primjer, dodavanje neprane, kontaminirane salate u svježu salatu može kontaminirati ostale sastojke.

Oprema – hrana

Kad se oprema ne opere pravilno ili nesvjesno kontaminirana bakterijama, može prenijeti veliku količinu štetnih bakterija u hranu. To se može dogoditi u bilo kojem trenutku tijekom proizvodnje hrane – i kod kuće i u proizvodnji hrane. Čest primjer toga kod kuće, a i u restoranima je upotreba iste ploče/daske za rezanje i noža za rezanje sirovog mesa i povrća, što može biti štetno ako se povrće tada unosi sirovo.

Ljudi – hrana

Ljudi mogu lako prenijeti bakterije iz tijela ili odjeće u hranu tijekom mnogih koraka pripreme hrane. Na primjer, osoba može kašljati u ruku ili dodirnuti sirovu perad i nastaviti pripremati obrok bez pranja ruku između. Drugi najčešći primjeri uključuju korištenje mobitela koji je napunjen bakterijama tokom kuhanja ili brisanjem ruku prljavom pregačom ili krpom.

PREPORUKE ZA SPRIJEČAVANJE UNAKRSNE KONTAMINACIJE u kućnoj varijanti.

1) OPERI – održavajte čistoću ruku, radnih površina, kuhinjskog pribora

  • Perite ruke sapunom i toplom vodom prije kontakta s hranom i često tijekom pripreme hrane pogotovo nakon doticaja sa sirovim mesom te neopranim voćem i povrćem.
  • Perite i održavajte higijenu svih površina, pribora i posuđa kojim se koristite prilikom pripreme hrane.
  • Temeljito perite voće i povrće, posebno ako se jede sirovo.

2) ODVOJI – odvojite sirovu od kuhane hrane, također sirovo meso od hrane koja se neće termički obrađivati

  • Odvojite sirovo meso, perad, ribu i plodove mora od ostale hrane.
  • Upotrebljavajte posebne daske i pribor za rezanje sirovog mesa i povrća te sove i termički obrađene hrane.
  • Čuvajte hranu u posebnim posudama kako bi izbjegli međusobni dodir sirove i pripremljene hrane.

3) OBRADI – hranu uvijek temeljito termički obradite

  •  Hranu temeljito skuhajte ili ispecite, a posebno meso, perad, jaja te ribu i plodove mora
  • Ostatke supa, variva, gulaša i sličnih jela podgrijavajte dok ne proključaju, kako bi postigli dovoljno visoku temperaturu (iznad 60 °C)

4) OHLADI – čuvajte hranu na sigurnim temperaturama

  • Ne ostavljajte kuhanu ili pečenu hranu na sobnoj temperaturi duže od 2 sata.
  • Nakon konzumiranja spremite u frižider svu skuhanu i lako pokvarljivu hranu (na temperaturi ispod 5°C).
  • Ne pohranjujte hranu predugo, čak ni u frižideru. Ostatke hrane konzumirajte u roku od 2 dana.
  • Ne odmrzavajte smrznutu hranu na sobnoj temperaturi.
PREPORUKE ZA SPRIJEČAVANJE UNAKRSNE KONTAMINACIJE U RESTORANSKOJ VARIJANTI

A za sve analize utvrđivanja zdravstvene ispravnosti Vaših namirnica, obratite se MULTI LAB-u na dobro poznatu adresu i brojeve telefona.

PODIJELI

SVE NOVOSTI
Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.